E-mel dari seorang pelajar:-
Saya pelajar compu studies. Saya nk mintak tolong sangat2 dari tenaga pengajar compu studies saya punya email selalu ada send link2 seperti di bawah kepada email2 orang lain,sedangkan saya tidak buat apa2 pun..
saya nak tahu macam mana untuk menghentikan perkara ini agar link2 di atas tidak lagi dihantar kepada email orang lain melalui email saya..harap pihak tuan dapat segera membantu saya agar maruah saya tidak terus tercalar..pertolongan dari tenaga amatlah diperlukan dan diharap dapat membantu saya dengan segera

Jawapan
Link seperti yang anda nyatakan itu boleh berpunca dari dua sumber:-

1) Jika link hanya muncul dalam e-mel yang anda karang sendiri bermakna ianya adalah setting perisian e-mel anda. Sila periksa setting perisian atau perkhidmatan e-mel anda di bahagian “signature“.

2) Jika link dihantar melalui e-mel yang anda tidak pernah karang, kemungkinan besar komputer anda dijangkiti virus atau spyware. Virus mempunyai kebolehan mencuri alamat e-mel anda dan rakan-taulan anda dan mengarang e-melnya sendiri dan memasukkan berbagai jenis link dan menghantar e-mel atas nama anda tanpa membuka sebarang perisian. Untuk membaik pulih masalah seperti ini, sila ikuti petua seperti yang diajar dalam Kursus Pembasmian Virus dan Spyware COMPU Studies.