SELAMAT DATANG
Selamat Datang ke Kursus Excel Mobile COMPU Studies.  Sila luangkan sedikit masa untuk baca maklumat penting di bawah.

Orientasi Kursus Excel Mobile

Anda telah mendaftar sebagai pelajar Kursus Microsoft Excel Mobile COMPU Studies. Untuk membantu anda mendapatkan manfaat maksima dari pembelajaran anda kami menghasilkan laman orientasi ini.

Laman orientasi kursus ini mengandungi maklumat penting berkenaan kursus anda. Silalah luangkan masa untuk membacanya supaya anda faham dengan jelas berkenaan bahan kursus, jadual, cara pembelajaran dan bagaimana hendak mendapatkan bantuan untuk soalan anda.

Di penghujung orientasi ini ada satu kuiz yang perlu anda siapkan. Kuiz menguji sejauh mana anda faham kandungan orientasi ini. Anda wajib lulus kuiz dengan markah 100%. Jangan khuatir, adalah cukup mudah untuk lulus kuiz. Namun sila faham bahawa anda tidak akan dapat mulakan pembelajaran kursus jika tidak melakukan kuiz atau gagal kuiz.

Jaminan Kursus

Kursus ini tertakluk kepada Jaminan Produk COMPU Studies. Anda boleh baca kenyataan Jaminan Produk bila – bila masa dengan tekan link Jaminan Produk di kaki laman di bawah. Di sini kami menganggap anda sudah membacanya dengan menerusi link website utama kursus yang diberikan kepada anda sebelum anda daftar.

Tempoh Kursus

Kursus ini berlangsung selama minima 3 bulan. Kami gunakan perkataan minima bermaksud tempoh kursus ini adalah paling kurang selama 3 bulan. 

Jika anda menyiapkan latihan kursus mengikut masa yang ditetapkan, anda akan berjaya menghabiskan kursus ini dalam tempoh 3 bulan.

Namun jika anda tidak akan dapat menghabiskan kursus dalam tempoh 3 bulan atas sebarang sebab, anda boleh sambung langganan anda dengan membuat bayaran.

Bayaran Kursus

Anda perlu jelaskan bayaran setiap bulan. Tarikh bayaran telah dimaklumkan kepada anda apabila anda mulakan pelajaran. Anda perlu ambil inisiatif sendiri untuk membayar mengikut tarikh langganan anda dan menikmati harga diskaun langganan yang kami berikan.

Jika anda tidak menjelaskan bayaran ikut tarikh, anda akan menerima mesej WhatsApp yang berbunyi Langganan kursus anda sudah tamat. Pelajaran akan bersambung setelah anda buat bayaran. Apabila anda menerima mesej ini, bermaksud tempoh menikmati bayaran diskaun sudah tamat. Anda perlu jelaskan bayaran penuh seperti yang dimaklumkan. Jika anda bayar mengikut harga diskaun, kami berhak melaraskan tempoh langganan kursus anda.

Perjalanan Kursus

Semua pelajaran Kursus Excel Mobile diberikan menerusi WhatsApp. Setiap pelajaran memerlukan anda membuat kuiz atau latihan dan menghantar jawapan menerusi WhatsApp kepada kami di nombor yang anda menerima link orientasi kursus ini.

Anda akan menerima pelajaran setiap hari Isnin hingga Jumaat kecuali cuti umum. Latihan akan diberikan waktu pejabat. Anda boleh siapkan latihan ikut jadual masa anda sendiri. Latihan baru akan hanya diberikan apabila anda selesai latihan sebelumnya dengan baik.

Anda akan ikuti kursus menerusi langkah – langkah berikut:-

  1. Tekan link pelajaran yang akan diberikan dalam mesej WhatsApp
  2. Baca nota pelajaran.
  3. Lakukan langkah – langkah yang diajar dalam video/animasi pelajaran sebagai praktikal anda.
  4. Uji pemahaman anda dengan kuiz pelajaran
  5. Siapkan tugasan/assignment dan hantar kepada pensyarah.
  6. Tanyakan pensyarah sebarang soalan berkenaan pelajaran.
  7. Praktikkan dan cuba jawapan yang diberikan oleh pensyarah.
  8. Maju ke pelajaran seterusnya.
  9. Ulang langkah 1 sehingga tamat semua pelajaran.
  10. Selepas tamat kursus anda akan dikeluarkan Sijil Tamat Kursus.

Kuiz & Latihan

Pada peringkat awal kursus ini, kebanyakan pelajaran adalah mudah dan menyentuh topik – topik asas. Anda dikehendaki melakukan kuiz dan hantar gambar keputusan kuiz anda kepada pensyarah untuk layak menerima pelajaran seterusnya.

Pada peringkat lebih lanjut, latihan kuiz akan digantikan dengan latihan praktikal di mana anda perlu siapkan tugasan dan hantar gambar tugasan Excel atau fail Excel kepada pensyarah untuk diperiksa.

Panduan Penting

1 ) Pelajaran akan diberikan setiap hari Isnin hingga Jumaat, tidak termasuk cuti umum.

2 ) Tidak ada sebarang pelajaran diberikan pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum kecuali pelajaran pertama.

3 ) Pelajaran baru akan diberikan hanya setelah anda siapkan kuiz/latihan pelajaran sebelumnya dengan sempurna.

4 ) Cut-off time untuk pensyarah memeriksa tugasan anda ialah 8 pagi. Sebarang tugasan yang dihantar selepas waktu itu akan diperiksa keesokan harinya.

Peraturan Kursus

Kursus ini memerlukan interaksi dengan pensyarah. Kursus ini juga memerlukan anda menyiapkan latihan yang diberikan dalam tempoh langganan anda. Untuk memastikan kejayaan dan kepuasan anda sentiasa pastikan anda mematuhi peraturan – peraturan kursus berikut:-

1) Pastikan anda berhubung dengan kami di nombor yang diberikan sahaja. Sila hubungi kami menerusi mesej teks dan audio WhatsApp sahaja. Panggilan voice dan video call WhatsApp tidak akan dilayan.

2) Sila sedar bahawa pensyarah tidak boleh membalas mesej anda dengan serta-merta. Berikan tempoh 24jam untuk beliau menjawab mesej anda. Jika anda masih tidak menerima balasan, anda boleh hantar mesej sekali lagi atau buat satu panggilan miss-call.

3) Gunakan Bahasa Melayu Rasmi atau Bahasa Inggeris. Elakkan menggunakan bahasa WhatsApp atau sebarang pelat suku bahasa lain.

4) Sentiasa amalkan sikap profesional dan berhemah. Elakkan dari bersikap leka atau sambil lewa sahaja. Sebarang mesej dengan perkataan kesat, kurang ajar dan tidak menghormati pensyarah akan menyebabkan kursus anda ditangguhkan. Sebarang bayaran tidak akan dikembalikan.

5) Sentiasa berikan pandangan/feedback berkenaan sebarang aspek yang anda kurang jelas atau kurang puasa hati. Maklum-balas membina dari pelajar amat kami hargai.

6) Lakukan latihan dengan serius dan konsisten. Jika boleh, tetapkan waktu tertentu setiap hari untuk membuat latihan. Ingat bahawa langganan anda tetap berjalan walaupun anda tidak lakukan latihan.

7) Amalkan sikap proaktif. Jika anda tidak menerima jawapan kepada latihan yang anda hantar selepas 24 jam, mesej pensyarah untuk meminta beliau membalas anda. Jangan berdiam diri sahaja. Menjadi hak anda sebagai pelajar berbayar untuk memastikan anda menerima maklum-balas dari pensyarah anda.

8) Selain dari latihan bersama pensyarah, anda perlu lakukan latihan peribadi anda sendiri. Latihan ini merupakan ulangkaji sekurang – kurang 30 minit setiap hari bagi semua latihan anda yang lepas. Jika ada banyak latihan, fokus kepada latihan di mana anda melakukan kesilapan seperti yang diutarakan oleh pensyarah. Ini adalah penting bagi mengukuhkan kemahiran anda. Sikap buat sekali dan lupakan tidak akan menjamin kejayaan atau kepuasan. Di dalam bahasa Inggeris peribahasa Practice Makes Perfect amat relevan bagi kursus ini. Ianya bermakna hanya menerusi latihan berterusan sahajalah anda akan mahir dan sempurna dalam sesuatu yang ingin dikuasai itu.

Kuiz Orientasi

Sila lakukan kuiz yang di bawah ini. Kuiz ini mengandungi soalan jenis objektif sahaja. Kuiz adalah di dalam Bahasa Melayu. Setelah menjawab satu soalan, sila tekan butang anak panah > untuk bergerak ke soalan seterusnya.

Anda boleh tekan butang Check pada setiap soalan untuk memeriksa jawapan anda. Jika jawapan anda salah, silalah tekan butang Retry dan cuba lagi. Anda boleh Retry soalan tanpa had. Dengan cara ini anda sepatutnya boleh mendapatkan semua jawapan betul. Sebab itulah markah lulus kuiz ini diletakkan 100%. Tidak ada alasan anda tidak boleh lulus. Video di bawah menunjukkan satu contoh cara menggunakan butang Check dan Retry ini. Tekan butang Play untuk mainkan video.

Di soalan terakhir kuiz, sila tekan butang Finish dan anda akan diberikan markah Pass atau Fail. Apabila anda Pass, anda akan diberikan satu kod kuiz. WhatsApp kod kuiz ini kepada pensyarah anda sebagai bukti anda telah menghabiskan orientasi ini dengan jayanya.

Jawab kesemua 16 soalan kuiz di bawah. Di soalan terakhir tekan butang Finish. Untuk mendapatkan kod kuiz anda. WhatsApp kod kuiz kepada pensyarah untuk teruskan dengan kursus.