Soalan dari seorang pelajar:-
Saya baru saja  download beberapa  videos clip dari You Tube dan akan membuat serta menjadikannya dalam  satu bentuk  vcd.Dalam videos klip itu semuanya dalam bentuk format MP4.Saya mahu kepastian, adakah wajar atau tidak, sebelum dirakam formatnya ditukar kepada format MPEG dengan menggunakan perisian video converter.Jika tidak ditukar format asal ,kualiti rakamannya bagaimana?

Jawapan
Segala -galanya bergantung kepada perisian rakaman CD/DVD anda. Sesetengah perisian rakaman seperti Nero Express mempunyai perisian video converter-nya sendiri dan akan menukar format video ke format MPEG sebelum merakam ke dalam bentuk VCD.

Namun sesetengah perisian rakaman CD/DVD lain tidak mempunyai kebolehan ini. Perkara ini boleh diperiksa dengan mudah semasa memasukkan fail video untuk dijadikan VCD. Jika perisian rakaman CD/DVD anda menerima fail video dalam format MP4 atau lain – lain format bukan MPEG maka berkemungkinan besar perisian rakaman tersebut boleh menukar format video tersebut ke dalam bentuk MPEG.

Jika perisian rakaman CD/DVD anda hanya menerima fail dalam format MPEG untuk rakaman VCD, maka ini bermakna ianya tidak boleh menukar format video berkenaan. Dalam kes ini anda terpaksa menukar format video itu sendiri menggunakan perisian percuma yang dibekalkan bersama dengan Kursus DVA COMPU Studies anda.