Ramai pengguna ada masalah ini. Satu dokumen dihantar untuk cetakan namun dokumen lain pula yang keluar dari pencetak.


Perkara ini terjadi kerana ada dokumen dalam “q” pencetak. “Q” adalah barisan dokumen – dokumen yang sedang menunggu (“waiting”) untuk dicetak. Semua dokumen yang dihantar ke pencetak yang sama harus menunggu giliran mereka untuk dicetak. Apabila pengguna menutup pencetak atau komputer sebelum dokumennya boleh dicetak, dokumen tersebut akan tunggu dalam “q” untuk dicetak. Selagi “q” ini tidak dibersihkan selagi itulah anda akan menghadapi masalah seupama ini.


Kaedah menyelesaikan masalah ini ada dua:-
1) Masukkan kertas ke dalam pencetak dan biarkan ia mencetak semua dokumen – dokumen dalam “q” yang sedang “waiting” itu.


2) Kedua, padamkan “q” pencetak. Caranya double-click ikon pencetak dalam Printers & Faxes (Start > Printers). Anda akan nampak senarai semua dokumen – dokumen dalam “q” pencetak. Klik menu Printers dan klik fungsi Cancel All Documents. Tunggu sebentar (anda mungkin kena tunggu agak lama – kadang kala sehingga 10 minit). Jika “q” masih tidak dibersihkan, Restart komputer anda. Kemudian periksa dan pastikan “q” dokumen sudah dikosongkan. Anda kemudian bolehlah mencetak seperti biasa.