Secara teknikal, Format adalah operasi memadam maklumat dari media storan maklumat. Ianya sering dilakukan ke atas cakera keras (HDD), namun boleh juga dilakukan ke atas cakera liut (FDD) dan sebarang jenis media storan elektronik seperti Thumbdrive, Kad Ingatan (Memory Card) yang dipasang ke dalam alat elektronik konsumer seperti telefon bimbit, kamera digital, pemain MP3/MP4 dan lain – lain.

Install sering dimaksudkan sebagai memasang perisian atau sistem operasi ke dalam media storan tadi. Install sering dilakukan kepada HDD yang telah diformat. HDD sedemikian sering dipasangkan dengan perisian sistem operasi seperti Windows bagi membolehkan komputer dihidupkan dan digunakan.

Format dan Install perlu dilakukan setiap kali komputer baru hendak dipasang. Format dan Install juga kerap dilakukan apabila komputer rosak disebabkan oleh virus, spyware atau masalah lain.

Kegiatan menformat dan install ini banyak menghabiskan masa dan wang pengguna. Oleh itu mempelajari kaedah menghindari komputer dari diformat dan install boleh menjimatkan anda banyak masa dan wang. Kursus Pembasmian Virus dan Spyware COMPU Studies mengajar anda teknik bagaimana melindungi dan melawan serangan dan jangkitan virus dan spyware supaya anda boleh terus gunakan komputer untuk jangka waktu laman tanpa perlu diformat dan install Windows setiap dua – tiga bulan.