Pernahkah anda terfikir Apakah itu Full HD? Isitilah ini kini banyak digunakan bagi menggambarkan ciri dan fungsi peralatan elektronik seperti TV, kamera digital, smartphone dan tablet. Namun banyak salah faham menyelubungi istilah teknologi ini.

Isitilah Full HD sering digunakan untuk menggambarkan kualiti paparan video. Video Full HD dikatakan lebih jelas dan seronok ditonton dari video HD atau SD biasa seperti yang ditunjukkan dalam artikel sebelum ini.

Tutorial animasi di bawah menerangkan secara terperinci apakah Full HD, HD dan UHD kepada anda. Istilah – istilah ini digunakan untuk merujuk kepada resolusi paparan skrin. Penerangan terperinci berkenaan apakah Full HD dan resolusi – resolusi lain di berikan menerusi tutorial animasi di bawah.

Animasi di bawah punya lebih 20 paparan slaid. Untuk bergerak antara slaid sila gunakan butang anak panah kiri dan kanan. Untuk lihat butang anak panah, sila hala tetikus atau jari anda (jika guna smartphone atau tablet) ke atas animasi tersebut. 

Tutorial di bawah dipetik dari Kursus ICT COMPU Studies. Kursus ICT adalah kursus pengenalan kepada dunia IT dan merangkumi komputer, laptop, netbook, smartphone dan TV digital.

Kandungan Tutorial Apakah Full HD

Di bawah ini disenaraikan tajuk – tajuk pada tutorial animasi ini sebagai rujuk mudah anda. Sila perhatikan topik resolusi skrin yang menerangkan apakah itu Full HD bermula dari slaid nombor 11:-

 1. Alat Output: Monitor dan Skrin Paparan
 2. Matlamat Pelajaran
 3. Matlamat Pelajaran Bersambung
 4. Skrin Paparan
 5. Jenis Skrin Paparan
 6. Memasang Monitor
 7. Memasang Kabel Kuasa
 8. Memasang Kabel Signal VGA
 9. Memasang Kabel Signal HDMI
 10. Memasang Kabel HDMI Untuk Komputer Mudah Alih
 11. Memahami Saiz dan Resolusi Skrin
 12. Saiz Besar Resolusi Rendah
 13. Saiz Kecil Resolusi Tinggi
 14. Melaras Resolusi Skrin
 15. Bila Melaras Resolusi Skrin
 16. Kemahiran Praktikal Melaras Resolusi
 17. Jenis Resolusi Skrin
 18. Panduan Membeli
 19. Penjagaan Skrin Paparan
 20. Penjagaan Skrin Paparan Bersambung
 21. Latihan
 22. Tamat Pelajaran
error: